2015. október 14., szerda

Múlt hét szombaton Bázakerettyén voltunk a Muramenti Foltboszorkák közös varrásán és kiállításán. Nagyon sok érdekes dolgot láttunk. A hölgyek nagyon kedves voltak és ilyenkor mindig új lendületet kapok. Láttunk egy új díszítő technikát, ami nekem nagyon tetszett. Látványos, és nem túl bonyolult.
Ez a kép a helyszínen készült, a táskáról, amit díszített.

Meg is mutatták utána, hogyan készül, és most itthon elkészítettem. 
Kockás papíron a legegyszerűbb kiszerkeszteni:
45 fokos szögben dőlő vágások. A méretek szabadon választottak, ami fontos, hogy a 45 fokos vágások páronként egy vonalba essenek, mert az lesz a kihajtás éle. Ez most így nem biztos, hogy érthető, de amikor odaérünk, látni fogjátok. 

Kivágunk két egyforma szélességű csíkot, két egymással harmonizáló színű anyagból. 

Nekem most ezek nem egyforma hosszúak, de célszerű hosszabbra hagyni. Kétoldalas ragasztós vetex-szel összevasaljuk őket.
Középen hosszában összehajtjuk, és hozzátűzzük az előre rajzolt sablont. 

A sablon berajzolt vágásai mentén bevagdossuk az anyagot. Ez odafigyelést igényel, ne csússzon el az anyag a sablon alatt, egyforma szélesek legyenek a vágások stb. Egyszerűbb lenne, ha a sablon ragasztós lenne, vagy ha magára az anyagra rajzolnánk a vágásokat.
Kihajtjuk az anyagot.
Jobbról kezdve az elsőt és azután minden második hajtás visszahajtunk és levasalunk.

Arra figyeljetek, ne járjatok úgy, mint én, a vágás két szélén hagyjatok elegendő helyet a visszahajtások levasalásához.
És a teljes darab: 
Valamilyen színben hozzáillő hátteret választunk hozzá, és rávarrjuk a hajtások mentén. Arra figyelni kell, hogy először a nem visszahajtott cakkokat varrjuk le, mert ezek takarásban vannak, azután a visszahajtottakat.

Nagyon látványos, és nem túl időigényes és bonyolult. Táskára, párnára, faliképre, bármire nagyon mutatós.